fbpx

Να γιατί τα super sets θα σου δώσουν το σώμα που θες – Μάθε γιατί δεν είναι για όλους!

Να γιατί τα super sets θα σου δώσουν το σώμα που θες – Μάθε γιατί δεν είναι για όλους!

Ως super set στην προπόνηση ονομάζεται η  επίθεση που γίνεται σε μια μυϊκή ομάδα με δύο συνεχόμενες ασκήσεις, χωρίς διάλλειμα μεταξύ τους κάτι που πολλοί πιστεύουν πως απλά βοηθήσουν στο να γλιτώσεις χρόνο προπόνησης.

Κάποιοι άλλοι πιστεύουν, πως επειδή τα super set είναι πιο δύσκολα από τα κανονικά set, οι επιδόσεις τους θα πέσουνε.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Κι όμως η εμφάνιση των πιάτων που τρως μπορεί να σου χαλάσει τη διατροφή!

 

Τι πραγματικά ισχύει όμως; Τα super set είναι για όλους και είναι για όλες τις προπονητικές;

Οι απαντήσεις δίνονται από τέσσερις έρευνες που έδειξαν τα εξής:

  • Μία ομάδα ασκούμενων έδειξε μεγαλύτερη αύξηση στη μία μέγιστη επανάληψη από την άλλη ομάδα η οποία έκανε προπόνηση με τα κλασικά σετ.
  • Μία ομάδα ράγκμπι κάνοντας προπόνηση με Super-set, κατάφερε να αυξήσει κατά μέσο όρο τη δύναμή της κατά 4,7% ενώ μία άλλη ομάδα που προπονήθηκε με την παραδοσιακή μέθοδο, δεν είδε σχεδόν καθόλου βελτίωση.
  • Αθλητές κατάφεραν να αυξήσουν τις επαναλήψεις τους στη άσκηση κωπηλατικής τροχαλίας κατά 55% παραπάνω σε σχέση με την άλλη ομάδα που έκανε προπόνηση με την παραδοσιακή μέθοδο.
  • Ασκούμενοι κατάφεραν να δαπανήσουν παραπάνω θερμίδες κατά τη διάρκεια της προπόνησης τους .

Από τις έρευνες αυτές προκύπτει ότι μπορούμε παράλληλα να αυξήσουμε δύναμη, ταχυδύναμη, αύξηση μυϊκής μάζας και αύξηση του μεταβολισμού για κάψιμο θερμίδων εξοικονομώντας έως και τον μισό χρόνο προπόνησης. Οι επιδόσεις όχι μόνο δεν θα πέσουν, αλλά θα αυξηθούν με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με τα παραδοσιακά σετ.

Όμως αυτή η μέθοδος προπόνησης δεν είναι κατάλληλη για κάθε ασκούμενο και κάθε συνθήκη. Για παράδειγμα είναι πολύ αποτελεσματικά σε ασκήσεις όπως οι πιέσεις και οι έλξεις, αλλά όχι σε ασκήσεις όπως οι ολυμπιακές άρσεις και ασκήσεις full body όπως τα squat και το deadlift, μίας και αυτές οι ασκήσεις περιλαμβάνουν ήδη συνδυασμό πολλών μυϊκών ομάδων για την πραγματοποίησή τους.

Επίσης δεν είναι κατάλληλη για αρχάριους!